Tatatataaaa…het recept van 1 van onze favorieten: de Zwam Shoarma!
De ervaring van een “broodje shoarma” maar dan zónder de overdadige calorieën, de dierlijke vetten en vervelende E-nummers. Mét oesterzwammen, champignons en kruiden voor de Zwam Shoarma en speltmeel, kefir en knoflook voor de pitabroodjes en de puurste knoflooksaus.
En geen uren in de keuken!
De shoarma kan je in 25 minuten bereid hebben, dan reken ik 10 minuten voor het daadwerkelijke bakken, de rest (15 min.) is snij en afmeet tijd voor de zwammen, champignons en de kruiden.
De pitabroodjes is iets meer werk vanwege het deeg maken en kneden maar al met al kan je dat ook redden in minder dan 30 minuten. Maak je deze tegelijkertijd met de shoarma kies er dan voor om eerst de broodjes te maken en daarna de shoarma.
De broodjes kan je makkelijk warm houden of later nog even opnieuw opwarmen in de koekenpan. En koud zijn de pita’s ook prima.
De knoflloksaus kan binnen 5 minuten klaar zijn! Die is zó simpel…én lekker! Had ik al gezegd dat de knoflook saus zo lekker is?! 😉
Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed tot deeg. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Of in 6 stukken als je de pita broodjes kleiner wil hebben.
Vorm met elk stuk deeg een pita broodje.
Note: Deze spelt pita’s zijn vaak wel wat dikker dan originele pita’s.
Verhit een droge koekenpan op een middelhoog vuur. Wanneer de pan warm is leg je de eerste pita in de koekenpan met de deksel erop. Het vuur mag laag. Bak beide zijde 3 minuten. Leg het broodje op een bord en doe de volgende in de pan. Herhaal tot alle pita’s aan beide zijden gebakken zijn.
Bij het serveren kan je de broodjes voorzichtig open snijden om deze te vullen met de Zwam Shoarma.
Meng alle ingrediënten door elkaar en kneed tot deeg. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Of in 6 stukken als je de pita broodjes kleiner wil hebben.
Vorm met elk stuk deeg een pita broodje.
Note: Deze spelt pita’s zijn vaak wel wat dikker dan originele pita’s.
Verhit een droge koekenpan op een middelhoog vuur. Wanneer de pan warm is leg je de eerste pita in de koekenpan met de deksel erop. Het vuur mag laag. Bak beide zijde 3 minuten. Leg het broodje op een bord en doe de volgende in de pan. Herhaal tot alle pita’s aan beide zijden gebakken zijn.
Bij het serveren kan je de broodjes voorzichtig open snijden om deze te vullen met de Zwam Shoarma.
Alles wat je nodig hebt is kefir en een paar tenen knoflook. Ik gebruik meestal zo’n 250 gr kefir en 2 tenen knoflook. De knoflook haksel ik helemaal fijn in mijn keukenmachientje en dit roer ik door de kefir. Paar keer goed doorroeren en KLAAR! Uiteraard kun je deze saus nog verder pimpen met fijn gesneden bieslook bijvoorbeeld.
Let op: er is kefir die zo dun is als melk en kefir die meer yoghurt-achtig van structuur is. Deze saus wil je niet zo dun als melk hebben dus let op dat je de yoghurtachtige kefir koopt. (zie plaatje)
Ik koop dit in de supermarkt maar nog gezonder is natuurlijk de échte melk kefir zelf maken.
Hoeveel saus je maakt en hoeveel knoflook je daarin doet hangt natuurlijk ook af van jouw eigen smaak. De verse knoflook fijn gehakseld in mijn keukenmachientje geeft best een sterke knoflooksaus dus beter later nog een teentje toevoegen dan te veel in 1 keer erin doen.
Wanneer er knoflook saus over is dan bewaar ik deze in de koelkast en gebruiken we deze altijd binnen 2 dagen.
Ik snij mijn broodje voorzichtig open, doe er een beetje knoflook saus in en dan gaat er een schep Zwam Shoarma bij. En dan nog wat knoflook saus… 🙂
Als er sprouts zijn doe ik die er ook bij.
Maar je kan natuurlijk ook ijsbergsla erin doen. Of fijn gesneden rode kool, wortel of rauwe uienringen. Net wat jij lekker vind. Varieer er maar op los!