Mijn Ochtenden

De wekker gaat….5 à 10 minuten later nog eens en nog eens. Ik stap mijn bed uit, kleed mij aan, maak iets te eten voor mijzelf en voor mijn dieren. Laat de katten naar buiten. Ik drink mijn thee en eet mijn ontbijt. Maak lunch om mee te nemen, laat de honden even plassen en hop in de auto naar het werk.

Soms had ik tijd om ondertussen de tv aan te zetten voor muziek, soms niet. Soms kon ik rustig aan doen…soms gingen de honden zonder uitlaten de auto in…
(het grote voordeel van werken in een dierenpension: de honden konden altijd mee!)

Dit was jaren mijn “ochtendroutine”, mijn start van de dag. Niets bewust, maar op de automatische piloot. Met allerlei variaties daarin afhankelijk van mijn persoonlijke omstandigheden in de betreffende periode. Zoals bijvoorbeeld wel of geen relatie, afstand tussen mijn werk en mijn woonruimte, 1 of meerdere honden enz.

Succesvolle mensen staan vroeg op

In 2015 werd ik mij bewust van het belang van de start van je dag. In die tijd volgde ik veel business coaches en zo hoorde ik over de ochtend routines die zij hanteerden. Ik ging mij er meer in verdiepen en mee bezig houden.
Dat was even iets anders dan mijn “on auto-pilot” start van de dag!
Ik hoorde over het boek Miracle Morning van Hal Elrod en hoewel ik niet van plan was om al om 4 of 5 uur op te staan, ik was immers een avondmens, was ik wél van plan om een ochtend routine te gaan ontwikkelen. And so I did….

Volgens Miracle Morning zijn er 6 gewoontes die je tijdens je ochtend moet gaan doen om je leven succesvoller te maken. Dit is stilte, affirmeren, visualiseren, bewegen, lezen en schrijven.
Oh ja, en natuurlijk vroeg opstaan. Uiterlijk 6 uur zo’n beetje. Maar dat is natuurlijk ook helemaal afhankelijk wat je op jouw dagen te doen hebt. Als je om half 8 naar je werk moet vertrekken weet ik niet of om 6 uur opstaan je voldoende tijd geeft om deze 6 gewoontes te doen.

Voor die tijd, op dagen dat ik er tijd voor had, gebruikte ik al wel het afstemdagboek van Maartje Koper. Zij stond niet heul vroeg op maar startte haar dag wél met schrijven. Schrijven om zo je mindset met positieve overtuigingen te vullen. Opschrijven hoe je wil dat je dag zal gaan, dat je leven zal gaan. Eigenlijk is een afstemdagboek dus een soort van combi van affirmeren en schrijven. Schriften vol heb ik geschreven! (en het werkt!)

Maar toen ik mijn ochtend routine volgens de Miracle Morning methode op ging bouwen ging het mis…
Ik zeg “opbouwen” maar ik bouwde het niet op. Ik wilde gewoon vanaf dag 1 vroeg opstaan, mediteren, affirmaties opzeggen, visualiseren, yoga oefeningen doen, lezen én in mijn afstemdagboek schrijven, en dat alles met een glas lauw warm water met citroen.

Wat er mis ging? Teveel in 1 keer willen gaan toepassen. Dat lukt dan niet elke dag, en op de dagen dat het niet allemaal lukt geeft dat een rot gevoel…het werkt demotiverend en daardoor wordt het lastiger om het de volgende dag weer vol goede moed te proberen. Ik had beter naast het afstemdagboek dagelijks één andere gewoonte kunnen kiezen en die 30 dagen achterelkaar implementeren zodat het een nieuwe gewoonte zou worden en van daaruit elke keer er iets bij doen. Dit was voor mij “too much!” Het overweldigde mij en sloeg mij daardoor lam…en dus hield ik het niet vol. Weg ochtend routine!

Teveel in één keer willen veranderen is niet slim! Tip van Flip voor jou…gratis en voor niks! 😉
Sindsdien heb ik vele diverse ochtend routines gehad en ben ik op veel verschillende tijden opgestaan.
Op dit moment heb ik vooral een heel praktische ochtend routine, dat wil zeggen: korte meditatie, water drinken, aankleden, patches opplakken, de hond uit laten, katten voeren, kattenbak uitscheppen en als er nog tijd is óf wat schrijven óf wat onkruid verwijderen in de tuin. En dan aan het werk.

Sinds een paar maanden staat de wekker weer wat vroeger zodat ik de tijd heb voor de meditatie. Ik wilde wel altijd mediteren maar ik wist vaak niet goed wat ik met mijzelf aan moest en verder dan mijn ademhaling volgen of affirmaties in mijn hoofd opzeggen kwam ik niet echt. Er zijn wel tijden geweest dat ik een geleide meditatie luisterde in de ochtend of een ander positieve audio om je dag mee te starten maar ik werd er niet heel lang echt blij van.

Nu heb ik sinds mei de meditatie app Meditation Moments en hoewel de titel Engelstalig is, zijn de meditaties in het Nederlands (ook op engels in te stellen). Allen ingesproken door Micheal Pilarczik. En mennn heeft die man een fijne stem om naar te luisteren! In mei heb ik de app gratis een maand uitgeprobeerd* en begin juni kreeg ik een aanbieding van de app en heb ik hem mijzelf cadeau gedaan.
En er staan niet alleen meditaties in de app, ook luisterboeken, muziek en ik gebruik dan ook veel de binaural muziek om beter te focussen. Heerlijk! (*) > let op het sterretje als je interesse hebt in deze app! Ik heb een kadootje om weg te geven.

Hoewel ik dus nog lang niet alle onderdelen van de Miracle Morning toepas ben ik best tevreden met mijn Ochtend Routine. Ja, ik zou elke dag ook minimaal 10 minuten willen hebben om te schrijven, en 10 om yoga oefeningen te doen en lezen en en…. Voor nu ben ik tevreden! En ik zal vast en zeker blijven sleutelen aan mijn routine, dat is ook prima.
Het belangrijkste is altijd dat je iets doet wat goed is/voelt voor jou. En op dit moment doe ik dat.

En de ene week gaan mijn plannen en routines beter dan de andere week, that’s life. Uiteindelijk pak ik het altijd weer op en ga ik altijd weer door. En kom ik dus altijd terug bij een ochtend routine.
Mijn belangrijkste ingrediënten nu zijn: water drinken en mediteren. Als er tijd is: schrijven/afstemmen.
Door 10 minuten eerder op te staan zou ik ook de yoga in kunnen passen…wie weet ga ik daar de komende week weer eens mee aan het proberen. Meditatie is nu al een behoorlijk vast onderdeel van mijn routine dus er zou iets toegevoegd kunnen worden.

Ben jij nou net als ik? En wil je wel mediteren maar weet je niet goed hoe? Dan is Meditation Moments misschien ook iets voor jou! Je kan de app sowieso 10 dagen gratis uitproberen maarrrr…….(*) het sterretje!!
Ik heb nog 2 cadeau links weg te geven voor 30 dagen gratis gebruik van de Meditation Moments app en deze ga ik weggeven!
Zou JIJ 1 van deze 2 links graag willen ontvangen? Reageer dan snel op Instagram en stuur mij een DM! Of mail naar: stuureenmail@freebynature.nl
De eerste 2 die reageren ontvangen de link van mij.

Wil je een melding ontvangen wanneer er een nieuwe blog online is gekomen?

Volg Free by Nature ook op Instagram