Mijn grootste uitdaging

Op Instagram deelde ik al een stukje over mijn eeuwige zoektocht naar structuur. Maar eigenlijk zijn mijn grootste valkuilen focus en plannen.

Sinds 2015 ben ik met een planner gaan werken. Maar een planner is een hulpmiddel. Niet een oplossing. Zo zal je de planner ook op de juiste manier moeten gebruiken én…niet geheel onbelangrijk, de taken die je inpland zal je ook uit moeten voeren! 😉 Waarheid als een Koe, right?

Wat ik al zei: Focus is mijn grootste uitdaging en daar zit onlosmakelijk aan verbonden: Afleiding!
En hoewel ik hier al jaren iets aan probeerde te doen lukte het heel vaak tóch niet om gefocust te werken. Ik heb al zoveel dingen geprobeerd te veranderen. De eerste week werkt het 3 dagen, de tweede week nog een dag en de derde week vergat ik het weer toe te passen.

Maar sinds dit jaar, na een zoektocht van zo’n 7 jaar, kan ik zeggen dat het mij nu écht beter lukt.
Dat ik vaker gefocust kan werken, dat ik afleiding beter kan trotseren én, belangrijker nog, het kan voorkomen. Het plannen gaat niet alleen veel beter ook de uitvoering!

Zo plan ik iedere avond mijn volgende dag. Ook focus uren plan ik zeer regelmatig in en ik heb diverse hulpmiddelen om te zorgen dat ik niet afgeleid word tijdens deze focus uren. Ik zal mijn stappenplan met je delen.
Dit stappenplan zorgt ervoor dat ik beter gefocust kan werken tijdens mijn focus uren.

Wat is mijn stappenplan om te focussen?


1. Mijn partner weet dat ik een bepaalde tijd gefocust ga werken
Belangrijk! Ook collega’s of kinderen kun je hierover inlichten

2. Mijn telefoon zet ik op “niet storen”
De mensen die mij mogen storen bij problemen staan aangevinkt en kunnen mij dus wel bereiken

3. Ik plan in wat ik ga doen tijdens mijn (2 uur durende) focussessie
Ik beslis van te voren waar ik aan ga werken, heel concreet!

4. Mijn focus ritueel
Ik zorg voor een glas water of lekkere thee en meestal een gezonde snack

5. Focus-muziekje via YouTube of Spotify 
Optioneel, niet altijd prettig, ligt ook aan mijn bui en het soort werk

6. Forest-app
Deze app op mijn telefoon houdt bij hoe lang ik gefocust werk terwijl er virtueel een boom geplant word. Ook probeert de app te ontmoedigen wanneer ik iets op mijn mobiel wil gaan doen

7. Timer op de telefoon
Pauze nemen is ook heel belangrijk daarom zet ik een timer zodat ik er ook aan denk om na 2 uur gefocust werken een pauze te nemen en even te bewegen

En als allerlaatste…
8. Zien focussen, doet focussen.
Het is makkelijker om samen met anderen gefocust te gaan werken. De bekende stok achter de deur. Regelmatig volg ik dan ook focussessies via Zoom of via Teams. Ideaal!

Wat mij het afgelopen half jaar het meest heeft geholpen:

Een serieuze accountability partner waarmee ik iedere 3 maanden een 90 dagen plan maak en iedere week een contact moment heb om elkaar te boosten en te helpen “on track” te blijven.

Deze deskplanner samen met de planner-extra’s zijn echt een uitkomst gebleken voor mij! Elke zondag ga ik er even voor zitten om mijn komende week te plannen. Dit vul ik in op mijn deskplanner. Met de week evaluatie reflecteer ik op mijn afgelopen week en wat er in de nieuwe week beter kan.
Ook de maandelijkse vooruitblik én maand evaluatie helpen mij enorm om “on track” te blijven.  

Daarnaast heb ik dit jaar deze Leuchtturm planner maar dat is een eenmalige actie. Handig voor de afspraken en evenementen die verder in de toekomst liggen maar die heb ik niet zo veel dus een beetje zonde, ik schrijf er veel te weinig in.
Bijna alles kan ik wel zo’n beetje kwijt op de deskplanner en mijn project planner.
Volgend jaar wil ik naast de deskplanner ook weer met een bullet journal gaan werken. Daarin kan ik dan ook de project planner integreren en daar kan ik nog veel meer in kwijt waar ik nu niet echt een handig plekje voor heb.

 

Uitgeprobeerd, toegepast en niet vol gehouden

Er is nog zoveel te vertellen over mijn reis op weg naar beter plannen, meer focus en mijn strijd tegen de afleiding. Over de diverse soorten planners en agenda’s die ik heb gebruikt. En over al die informatie die de afgelopen jaren op mijn pad kwam over focus, planning en afleiding die ik opgeslurpt heb.

Ik heb veel uit geprobeerd, toegepast en niet vol gehouden. Hoewel ik niet kan zeggen dat ik de code heb gekraakt, dat ik altijd focus heb en nooit meer last heb van afleidingen gaat het nu zóveel beter!
Focus is als een spier die je kan trainen en daar ben ik dus serieus mee aan het trainen! Zo ook mijn plan-spier én de “op-tijd-pauze-nemen” spier. Die wordt vaak verwaarloosd terwijl deze uiteindelijk misschien wel de belangijkste is van de 3!

Ik voel dat er nog wel meer blogs hierover geschreven gaan worden. 🙂  

 

Note: Sommige links in deze tekst zijn affiliate links. Dat houdt in dat wanneer jij via deze link het product koopt ik hier een kleine vergoeding voor ontvang. Jij als koper betaald geen cent meer dan anders!

Let's connect!

Volg Free by Nature op Instagram