Project Kippenhok

Ergens eind vorig jaar was het dat we besloten om kippetjes te gaan nemen.
Geen haast, ergens in 2022.
Voordat dit mogelijk was moest er namelijk eerst één van de twee oude varkensschuurtjes, die in gebruik waren als opslagruimte “omgebouwd” worden tot kippenhok.

Een betonvloertje storten, het dak op lekkage controleren, muren afwerken, “meubilair” voor de kippen erin en al dat we nog tegen zouden komen. 😊
Maar wat als aller aller aller eerste moest gebeuren was uiteraard dat opslaghokje leeg halen!

Op een bepaald moment hebben we afgesproken dat we in JULI kippen zouden hebben, oftewel een deadline…een punt om naar toe te werken. Het meeste dat moest gebeuren zou Wijnand doen, ik zou uiteraard waar mogelijk helpen.
Ergens bekroop mij het gevoel dat als ik/we geen deadline zouden afspreken…er dit jaar geen kippen zouden zijn! Ook bedacht ik mij dat, hoewel Wijnand het meeste moest doen in dat schuurtje, IK wel kon gaan zorgen dat deze LEEG zou zijn.

In week 22 zette ik het in mijn planning (30 mei tm 5 juni).
Tot en met week 26 noteerde  ik het in mijn planning…“schuurtje leeg” of “kippenhok leeg”. Elke keer was er wel iets belangrijkers dan dat. Tot week 26…
In die week stelde ik het alleen nog van maandag uit tot zaterdag…
Maar zaterdag 2 juli was het dan eindelijk zover: het hok was leeg! Whoopwhoop!
Nog  29 dagen de tijd om ons doel te behalen…oeps!

We hielden een werkbespreking in het hokje nu we alles goed konden zien zodat we wisten wat er nodig was.
O.a. cement, betonzand, betongaas en hout. Het was erg warm in die periode en dus gebeurde er tot 12 juli niks. Op 13 juli ging Wijnand uiteindelijk op pad om cement, betonzand en meer te halen. 😊
Diezelfde dag nog kwam er een pick-upje anderhalve kuub betonzand brengen en een grote betongaasmat.  

We konden van start! Als eerste werd de klinkervloer verwijderd. Wijnand gooide ze buiten op een hoop, ik maakte een nette stapel.
Het deurtje mocht wel wat hoger, bukken was niet zo heel erg maar dit was echt niet praktisch. De voormuur was echter zo slecht dat er een latei in gemaakt moest worden. Bij het wegbreken kwam er meer muur naar beneden en zo werd de deur toch zo hoog dat zelfs Wijnand niet hoeft te bukken. “Toch wel fijn!” 😊

De binnenmuren werden deels verder opgemetseld, een dakspant werd verstevigd met 2 planken erlangs die vervolgens heerlijk konden steunen op de nieuwe balk die op de achtermuur gemaakt was. Zo werd een niet al te beste dakspant toch weer “sterk” en optimaal ondersteund!

 

Veiligheid voor alles!

Op veel plaatsen was al gaas bevestigd langs het dak om steenmarters te ontmoedigen. Eén keer een nest steenmarters boven je plafond is leuk maar ook meer dan genoeg! 😉 Voor zover mogelijk moest het hokje nu “muis-dicht” worden. Dus er werd meer gaas bevestigd langs het pannendak.

We wonen nou eenmaal bijna IN het bos en ja…dan heb je wel eens bezoek. In het schuurtje naast de kippen leeft bijvoorbeeld al járen een slang. Elk jaar vinden we daar een velletje. En dit jaar hebben we hem of haar een paar keer echt in de tuin of het veld gezien. En beide keren verdween het onder het deurtje door het linker schuurtje in!
Daar heb je verder helemaal geen last van, er zitten hier geen giftige slangen, maar we zijn ons er wel van bewust als we in dat schuurtje iets moeten pakken, haha!

Zo’n slang lust wellicht best een jong kippetje…of op zijn minst de eieren. En dan heb ik het nog niet over de vos en de jakhals gehad…die lusten óók wel een kippetje.
Dus zonder twijfel…het nachthok moet GOED dicht zijn. Dus we hebben een hermetisch sluitende binnendeur en een decoratieve buitendeur en een heel solide luikje dat goed afsluit!

Toen al het beton, cement en stuc werk klaar was, was het tijd om te kijken naar de inrichting. Een zitstok, een plank voor de uitgang langs met een trapje naar de vloer. En een paar legnesten voor later als ze groot zijn. 😉  Oh en een trappetje om vanuit het luik buiten op de grond te komen.
Zagen, boren, impregneren en in elkaar zetten. Alles is demontabel gemaakt dus makkelijk uit het hok te halen om goed schoon te kunnen maken indien gewenst of nodig. Dat blijkt nu al heel ideaal!

Nu nog kippen...

We zijn op de 13e gestart met de vloer eruit halen, de muren en dak te verbeteren en de toegang en het luik te realiseren. Op 23 juli is de vloer erin gestort en op de 26e gingen we aan de gang met de inrichting! We hadden dus nog 5 dagen te gaan…

Ik heb 3 vriendinnen waar ik mogelijk kipjes kon kopen.
Een vriendin hier uit het dorp had een aantal keren een kip broeds gehad maar helaas zonder veel resultaat. De tweede optie had jonge kippen genoeg! Brahma’s, met van die veren aan de poten en dát vinden wij beide niet echt leuk. Vriendin nummer 3 had 3 kuikens. Ons idee was kippen van een maand of 3 en dan iets van 4-5 hennen en een haan. Die dan in september zouden beginnen te leggen. Kortom de 3 kuikens zette ook geen zoden aan de dijk!

Dus bleef optie 4 over…kippetjes kopen op de zondags markt in de stad. De eerste zondag van de maand is dat altijd een grotere markt dan de rest van de maand maar wij gingen op de laatste (zon)dag van de maand, 31 juli. 😉 Iets met een doel… 

We zagen vrij snel een mooie haan en daarnaast stond een kooi met een stuk of 4-5 hennen. We dachten dus vrij gauw klaar te zijn. Even navragen hoe oud ze zijn. Dus in mijn beste hongaars vroeg ik de beste man hoe oud ze waren. Hij beantwoorde mijn vraag maar zei er gelijk bij dat het hanen waren!
Hij krijgt waarschijnlijk niet vaak bij hanen de vraag hoe oud ze zijn. Hanen zijn voor het vlees dus zijn ze stevig genoeg of niet is belangrijker dan de leeftijd. Wel erg fijn dat deze man eerlijk was en wij niet met 5 hanen naar huis zijn gestuurd!

Er was niet veel. Vooral vleeskippen, hanen en ja een plastic box met kuikens. Maar ons idee was kippen van een maand of 3, geen kuikens, geen veren aan de poten en 4-5 hennen met een haan!
We zagen een prachtige haan! Maar je koopt niet 1 haan zonder dat je weet of je kippen naar je zin vind. We zagen ook een andere best imposante haan, met een kale rode nek, mooie kam en lellen! Juk…wel apart en bijzonder maar we vonden het beide niet mooi!

Na twee keer langs het pluimvee gelopen te zijn een rondje over de rest van de markt voor de leuk en nóg een rondje langs het pluimvee gingen we terug naar de auto. Voordat we zouden vertrekken dronken we eerst koffie en thee uit onze thermoskannen terwijl we onze opties van de vriendinnen nog eens door spraken…
Toch die 3 kuikens? Misschien heeft de vriendin in het dorp inmiddels alsnog ook wat kuikens erbij…of toch die met de veren aan de poten?… ☹ Al die opties maakten ons niet helemaal gelukkig. Dus dan volgende week maar weer naar de markt en hopen op meer aanbod.
Toen zei Wijnand: en die kuikens dan? Die in die plastic bak?
Kuikens?? We willen toch helemaal geen kuikens? Daar is het gaas van de ren niet geschikt voor…
En en en… Uhhh….

Donsballenbak

Wat de doorslag heeft gegeven? Géén idee. Niet de datum van de deadline in ieder geval. 😉 Maar we gingen toch even vragen of het vlees of leg kippen waren, hoe oud de kuikens waren en wat de prijs per kuiken was. Oh ja, en of het hennen waren. De prijs was prima, de leeftijd volgens deze mevrouw een dag of 4-5! En of het hennen of hanen waren: nem tudom! Oftewel dat wist ze niet. Logisch ook. Het waren ook nog eens leg- én vlees-kippen.
Alle kippen leggen eieren, de één wat beter dan de ander…en alle kippen zijn gemaakt van kippenvlees…dus ze had natuurlijk helemaal gelijk.

Na nog even wat voors en tegens te hebben afgewogen al kijkend naar die kleine donsballen in die donsballenbak kwam de vraag ”Zullen we het maar gewoon doen? Nemen we er van elke kleur twee en dan zien we wel.”
Aangezien je niet weet of je hanen of hennen hebt is het niet handig om 4 of 5 stuks te nemen. De regel is dat er net zoveel hennen als hanen geboren worden dus bij 10 stuks zou het statistisch zo zijn dat je 5 om 5 behoort te hebben. Maar het kunnen ook 10 hennen zijn…of…
Anyways…de mevrouw wilde in 1 graai 10 kuikens in de schoenendoos doen tot ze zag dat ik zelf aan het uitzoeken ging.

Zo verzamelden we 10 kuikens, met diverse kleurtjes dons. Haar man was er wat later bij komen staan en had van haar te horen gekregen dat hij “niks mocht zeggen”. Verdacht maar oke… Toen ik een geel kuikentje terug zette omdat deze een kale plek in zijn nekje had kon de beste man zijn mond toch niet houden en wees op een hokje wat verder op om uit te leggen dat de kale nek geen “foutje” was…dit waren de papa en mama…….

Op dat moment hadden we er 10 in de schoenendoos…en dus rekende we af en gingen we. Ik vooral met gemengde gevoelens. Het was Wijnand half ontgaan dat die haan en hen de ouders van onze kuikens waren! Met van die rode kale nekken…

Toverbal kuikens

Dus we wilden graag kippen, van die bruine legkippen, van een maand of 3 met een haan. Geen veren aan poten, geen 3 kuikens, helemaal geen kuikens eigenlijk en die haan en hennen met die kale nekken…juk! 😊
We kwamen thuis met 10 KUIKENS, met KALE NEK ouders, allerlei leuke kleurtjes en één van de  kuikens….1 kuiken heeft veren op de poten! Tenminste…het is nu nog dons maar eh….
En dat alles op 31 JULI…dat dan weer wel! Dus dát doel is behaald!

Ik noem het onze toverbal kuikens. De transformatie van donsbal naar verenkleed is geweldig om te zien. Ze zijn allemaal prachtig en een paar krijgen echt een hele mooie kleur. En zelfs al zouden ze de kale nekken vererven dan zijn we inmiddels ook aan dát idee al gewend. Voorlopig zullen we nog niet weten hoeveel hennen en hanen het zijn…dat blijft nog wel even een verrassing. Nu is het vooral genieten van hun groeiproces!  

De foto’s hierboven was de eerste paar dagen. In de schoenendoos onderweg naar huis en later in het binnenhok. Ze leken het koud te hebben en toen ik hen 1 voor 1 op pakte en onder mijn shirt stopte werden zij vanzelf stil en gingen direct slapen! ZO lief! Daarna rustig weer wakker worden op schoot.

Na 2 weken mochten ze voor het eerst naar buiten. Al zoveel gegroeid, de veertjes komen al in de plaats van het dons. En ze vermaken zich prima buiten! Lekker zand-badderen, zonnen en natuurlijk lekker eten van het groen. Maar bij het minste geluidje dat eng is vliegen ze naar het luik. Soms naar binnen, soms alleen in de buurt van het luik. Fijn om te zien dat ze het nachthok nu al als veilige plek zien.

Oh ja…en die kippen met kale nekken zijn Transylvanische Kaalnek Kippen (transylvanian naked neck chicken) De kale nek komt door het missen van een bepaald gen. Het zijn hele sterke kippen, kunnen heel goed tegen de warmte juist door deze kale nekken en het zijn goede voedsel-vinders. Tot nu toe zijn er geen kale nekken te zien…en we verwachten dan ook dat deze kippen dat gen niet missen! We gaan het zien hoe onze toverballen verder transformeren naar volwassen kip. Haan of hen.   

Let's connect!

Volg Free by Nature op Instagram