Train de Focus-spier

Kort geleden volgde ik de korte training “Weg met Afleiding”.
Ik vertelde je al eerder dat focus wel een dingetje voor me is. (Lees hier mijn blog met mijn Focus stappenplan)
En wat is het dat zorgt dat je niet gefocust bent of dat je gefocust kunt werken? Juist…AFLEIDING.
Dus ging ik direct aan de slag met deze training. Om nog meer te leren over gefocust werken.

Hoewel het nu met mijn Focus-stappenplan wel steeds beter gaat, blijft afleiding altijd op de loer liggen, zo lijkt het.
Zo kan ik soms in mijn Hongaarse studieboeken duiken en van plan zijn om een uur te studeren om dan vervolgens de hele dag bezig te zijn met Hongaars. Niet erg maar ook niet altijd handig wanneer je nog meer te doen hebt…wat bijna altijd wel zo is!

Ik ben er dus niet altijd zo goed in…dat focussen. Maar ik boek zeker vooruitgang!
De afgelopen jaren is voor mij een zoektocht geweest. Eerst naar mezelf, toen naar structuur in mijn dagelijkse bezigheden. En toen…kwam ik erachter dat ik ideeën niet (volledig) uitwerkte, doelen niet behaalde en eigenlijk meest van de tijd als een bootje stuurloos op de oceaan leek te dobberen.

Stap voor stap leerde ik technieken, manieren en gedrag dat positief bijdroeg aan mijn acties en doelen. Maar ik was er nog niet. En nog niet. Maar elke keer word ik meer bewust van mijn gewoonten, gedrag en acties. Wat wél positief voor mij werkt en wat niet.

Zo kwam ik vorig jaar op het punt dat ik voelde: als ik beter ga plannen…en mij aan mijn plan houd…krijg ik ook meer gedaan! En dus ging ik daar aan werken. O.a. met het Structuur Junkie membership. Een online platform met inmiddels 14 workshops over o.a. focus, productief thuiswerken en ,,, (probeer nu 2 weken voor €5,-!)
Uiteraard volgde ik de workshop Focus als eerste! Daar had ik al heel veel aan.

Sindsdien heb ik mooie stappen gemaakt in mijn plan-gedrag en ben ik écht wel een stuk productiever! Maar afleiding…het blijft toch echt een puntje van aandacht.
Het verdwalen op Facebook of YouTube, de telefoon die je “roept” en ook je mailbox.

Maar ook externe afleiding, in mijn geval mijn partner of mijn dieren bijvoorbeeld…
Dus ik was echt wel blij met de nieuwe training van Structuur Junkie Weg met Afleiding. Op naar een nog betere focus.
Een korte training om in 6 stappen een FOCUS master te worden.
Maar niks gaat vanzelf…je moet er wel zelf mee aan de slag natuurlijk.

In deze 6 stappen word je een Focus Master!
1. Houding: wat is afleiding voor jou en welke overtuiging heb jij daarover?
Dit is een stukje mindset. Mijn overtuiging was bijvoorbeeld: ik ben snel afgeleid.
En hoewel ik héél goed weet hoe overtuigingen werken, ben ik er ook nog niet vrij van!
Overtuigingen zijn er om deze om te buigen! Nu vertel ik mijzelf: Elke dag train ik mijn FOCUS spier.

2. Omgeving: welke afleiding is er in je omgeving?
Door deze training ben ik mij nog meer bewust geworden van wat er voor mij allemaal afleidend werkt.
Een rommeltje op mijn buro bijvoorbeeld…maar ook de zooi in de hoek.
Ik heb er zelfs over nagedacht of ik geen andere kast tegenover mijn buro zou moeten hebben.
Nu staat daar een oude Hongaarse kast met glazen schuifdeurtjes waar achter van alles te zien is… 🙈
Soms werk ik ook wel eens aan de keukentafel. Dit is niet de optimale plek voor mij. Veel te veel afleidingen.
Buiten op het terras werken als het lekker weer is vind ik ook vaak heerlijk. Vooral in het voorjaar wanneer het in ons huis nog vrij fris is en het buiten al zo’n lekker temperatuurtje is.
Nadeel hiervan is dat ik veel naar buiten moet slepen. Laptop, planner, etui, iets te drinken, de spullen die ik nodig heb voor het werk dat ik wil gaan doen én mijn buro stoel. 😊 Een heel gesleep dus…dat vind ik niet altijd de moeite…en het is ook niet altijd mijn optimale focus-plek.

3. Onderbrekingen: welke afleidingen onderbreken jouw focus?
Mail, app en andere meldingen zijn de meest gangbare. Ik ben er wel achter gekomen dat ik zelf mijn grootste afleider ben…maar ook Facebook, YouTube of misschien moet ik het wel gewoon omschrijven als “internet”.

4. Out of your power: welke afleidingen komen van buitenaf waar je geen/weinig invloed op hebt?
Van collega’s heb ik geen last…die heb ik niet. Maar als thuiswerker heb ik wel mijn partner en onze huisdieren die mij kunnen afleiden. Onze vrienden en kennissen weten wel dat spontaan langskomen niet gewaardeerd word maar soms staat er wel eens iemand aan het hek. De postbode bijvoorbeeld of de buren. Goede tips gehad om hier anders / beter mee om te gaan. Ook als je wel collega’s hebt zijn er zeer waardevolle tips!

5. Aandacht: Hoe krijg je nou meer focus? (=minder afleiding)
Oefening baart kunst, Train je focus-spier!
Met aandacht werken en gefocust werken kun je leren. Hoera!
Inmiddels heb ik een focus-ritueel en werk ik met focus uren. Een Active Noise Canceling koptelefoon staat boven aan op mijn verlanglijstje!

6. Kiezen: Wat kies jij om (niet meer) te doen?
Na deze opdracht kwam ik er achter dat ik weinig doe waar ik echt moe van word, ik heb weinig energie zuigers in mijn werk en leven, die heb ik al eerder geëlimineerd. Wat ik doe vind ik voornamelijk leuk en geeft dus energie. Enige dingetje wat ik kan verzinnen zijn de websites en het mailsysteem. Hoewel ik het heel leuk vind om allerlei dingen zelf uit te zoeken en te ontdekken, kost dit mij soms wel veel energie! Waar mogelijk dus kan ik daarin wat (meer) taken uitbesteden.


Ik heb zojuist weer een mooie focus-spier training gedaan! Het schrijven van dit blog…aan de keukentafel…met mijn man en mijn dieren om mij heen. 😉 (Nu weet ik het zeker: …ik wil een ANC headphone!)
Het grote voordeel van deze spier? Hoe veel en hard je ook traint: je hebt nooit spierpijn!

Wanneer je de gehele training volgt ÉN de opdrachten in het werkboek uitvoert zal je zeker beter worden in gefocust werken en zal je niet meer door elk bliepje en elke melding uit je focus gehaald worden.
Wat zal je dan kunnen bereiken? Als jij jouw tijd veel productiever besteedt?
Ik kan nu meer afvinken aan het eind van de dag én ik heb zelfs meer pauze en vrije tijd door deze verbeterde focus!
Aanrader dus deze training wanneer je de hele dag “druk” bent geweest maar weinig of niets af kan vinken van jouw taken en opdrachten. En je dagelijks het gevoel hebt achter de feiten aan te lopen.

Wil je nou net als ik eind vorig jaar niet alleen je focus verbeteren maar ook het plannen van je dagen, taken en afspraken? Je doelen beter formuleren én deze ook daadwerkelijk gaan behalen? Door productiever te werken meer ME-time creeren en dus tijd voor Selfcare?
Kijk dan eens 2 weekjes rond hier in het Structuur Junkie membership voor maar €5,-. Wie weet is het ook voor jou ‘the missing piece of the puzzle’!

Note: Sommige links in deze tekst zijn affiliate links. Dat houdt in dat wanneer jij via deze link een product koopt ik hier een kleine vergoeding voor ontvang. Jij als koper betaald geen cent meer dan anders!

Let's connect!

Volg Free by Nature op Instagram