Rondje tuin

Inmiddels heb ik al heel wat rondjes in de tuin gemaakt maar nog steeds geen blog erover gedeeld. Bij deze dus! 
Het is mijn bedoeling hier een regelmatig terugkomende blog van te maken, een soort serie. Eens in de zoveel tijd…maand? twee weken? Nem tudom!
Euh…ik bedoel “dat weet ik niet”. Laat ik het even in het Nederlands houden in plaats van op z’n Hongaars! 😉

Twee keer in de week heb ik Hongaarse les en alles wat ik in het Hongaars kan zeggen doe ik in het Hongaars. Dus “nem tudom” (klinkt als: nem toedom) wordt hier in huis nu standaard gebruikt voor “dat weet ik niet”

Anyways…mijn rondjes in de tuin.
Dagelijks probeer ik ’s ochtends vroeg na het uitlaten van de hond een rondje door de tuin te gaan. Even langs alle planten, struiken, bomen. Foto’s maken van de vorderingen van de vijgen bijvoorbeeld, de uien en alles dat mijn aandacht trekt. Ondertussen een blije boxer die zijn rondje door de tuin rent, snuffelt en onderzoekt.

De vijg

Onze vijg stond eerst op het meest “koude” en beschutte plekje in de tuin en had nog nooit vruchten gedragen. Na de verhuizing naar “boven” staat hij nog niet op een ideale plek voor een vijg maar elk jaar draagt hij grotere vruchten en rijpen deze beter.
Wie weet kunnen we er ooit nog eens heerlijke rijpe vijgen van eten. 

De eerste 3 foto’s zijn genomen op 10 mei. Er zaten toen al kleine vijgjes aan. De bladeren waren deels nog in knop of nog vrij klein. Maximaal een centimeter of 7. 
De laatste foto is 11 dagen later genomen. De struik zit al dan al veel meer in het blad! 

Fruit

Aan de rand van ons stukje grond, daar waar het over gaat in bos staan heel veel wilde bramen en sleedoornstruiken.
Van de bramen hebben we al een paar keer volop genoten, aan de sleedoorn heb ik mij nog niet gewaagt. 
We hebben een oude pruimenboom, die met die grote afgebroken tak (lees hier over dat avontuur), een moerbeiboom, een jonge appelboom en een jonge peer. Deze laatste heeft het zwaar…z’n broer heeft de kou niet overleefd. 
Ik hoop eigenlijk dit jaar nog wat fruitbomen te planten. 
Meer bessen struiken leek mij ook fantastisch én helemaal in lijn met mijn idee dat alles dat we planten eetbaar moet zijn, of nuttig. Dus in april zijn we daar al voor op pad geweest. 
Tamme bramen, die het nog niet zo denderend doen. Een groene en een rode kruisbes op stam, de struikjes waren helaas uitverkocht. Blauwe bessenstruikjes, frambozen struiken en een aalbessenstruik. Dat was onze vangst! 
Eén van de twee blauwe bessen heeft het zwaar gehad met de kou. Zijn blaadjes zijn in de knop kapot gevroren. Uiteindelijk komt hij er wel doorheen maar hij droeg maar 2 bessen, haha…de zielepiet. Gelukkig maakt de andere struik veel goed want die draagt trossen vol! Elke dag kan ik er nu zo’n 10-12 bessen van plukken.

Fruitbomen en struiken

Van links naar rechts: de peer loopt uit, appelbloesem, kruisbes en de aalbes.

Blauwe bessenstruiken

Eerste foto de zielepiet met zijn kapot gevroren bladknoppen. De andere struik doet het supergoed!

Deze 2 foto’s nam ik op dezelfde dag met bijna precies 8 uur ertussen! Kijk hoe de zon zijn werk heeft gedaan. Van paarsig naar blauw.
Vooral de eerste foto vind ik prachtig door de dauw op de bes en plant.
Wanneer je op de foto’s klikt worden deze vergroot weer gegeven, wanneer je daarna dubbelklikt wordt de foto verder ingezoomd. Je kan de druppels bijna tellen!

En dan nog wat bloemetjes en beestjes!
Hieronder de prachtige akelei, de gele iris, de bloem die transformeert naar een tomaat en een komkommer bloem!

Onze one and only Macsó de boxer, een random spinnetje en hazelwormen. Nee géén slangen maar onschuldige hazelwormen die heerlijk warm onder de omgekeerde tonnen lagen.

Bij deze “Rondje Tuin” blogs deel ik dus lekker veel van mijn foto’s! 
Tot nu toe allemaal gemaakt met mijn Samsung Galaxy A5 2017.
Ik hoop dat je het leuk vond om te zien en te lezen.
Tot het volgende Rondje Tuin!

Let's connect!

Volg Free by Nature op Instagram