Geen biet! (met recept)

Als een kind zo blij was ik toen ik de eerste bietenblaadjes op waren gekomen! Een stuk of 5, een spietje met ieder 2 paars/groene blaadjes. Het zaad had ik direct in de volle grond gezaaid ondanks het grote gevaar in onze tuin dat “slak” heet. Maar wonder boven wonder…het was half april met weinig lente en erg droog…waren er nog niet zoveel slakken.

Achteraf denk ik dat ze in afwachting waren van de jonge bieten plantjes…
Die waren namelijk de volgende dag al in het geheel verdwenen! Grrr!! 🙁  Ach ja, zo gaat dat in de natuur. En zeker met slakken, die kunnen veel schade aanrichten in korte tijd.
En we hebben altijd véél slakken gehad, elk jaar weer. Er zijn methodes natuurlijk…maar de meeste daarvan zijn dier onvriendelijk en die passen dus niet bij mij.
Anyways…ik had de hoop op het oogsten van bieten dit jaar direct al geheel opgegeven.

Enige tijd later ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat, hoewel de eerste bietenplantjes heerlijk opgepeuzeld waren, er toch nog plantjes op waren gekomen die door de droogte helemaal geen last hadden van de slakken!
En zo gebeurde het dus dat ik gewoon een bietenveldje had in de tuin! Whoopwhoop.
Uitplanten is een ontdekking voor volgend jaar…dit jaar heb ik daar de tijd niet voor genomen. Sommige bieten zijn wat kleiner gebleven omdat ze zo gezellig met 3 of 4 bij elkaar stonden. LOL

Begin juli kon ik de eerste bieten oogsten, énorme bieten waren het geworden! De grootste woog 750 gram!!
Van te voren had ik wat rond gesnuffeld op internet naar recepten en manieren om bieten te verwerken.
Zo kwam ik op het idee om zowel rauwe als gekookte bieten in te maken met azijn…maar daar ben ik later een beetje van terug gekomen vanwege het gevaar op botulisme. Al doende leert men…
Maar ik had nog 2 hele leuke verrassende recepten gevonden…met chocola…ja je leest het goed!  (naar het recept bietenfudge)

Ik ging bietenfudge maken én bietenbrownies. Die laatste waren een beetje mislukt omdat ik altijd nét even iets anders doe dan in het recept…maar ik heb het gelukkig wél op kunnen eten. Alleen de structuur was niet goed gelukt. De fudge daarentegen was een waar feestje!

Vorige week heb ik de rest van het bietenveldje geoogst. Uiteindelijk hebben we bijna 20 kilo biet dit jaar! Hoezo geen bieten? lol  Ik heb alles gekookt, in porties verdeeld en hop in de vriezer voor deze winter. Heerlijk! Dáár gaan we van genieten.

Deze tweede ronde heb ik alleen de fudge opnieuw gemaakt. Het ideale van de biet-brownies en bietenfudge: je kan het invriezen en op elk gewenst moment (snel) ontdooien. Dan heb je een “verantwoorde” en lekkere groente-choco-snack!
De brownies en fudge snijd ik in porties en leg ze, met een bakpapiertje ertussen, op een snijplank of iets anders dat horizontaal in de vriezer past. Na minimaal 20 minuten kan ik ze in een diepvrieszakje of bakje doen, dan kan ik ze per stuk ontdooien. Dat KAN…maar hoewel mijn man dit niet eet ontdooi ik toch meestal wel minimaal 2 stukjes fudge.
Als je van chocola houdt…kun je dit fudge recept niet voorbij laten gaan. Zelfs niet als je niet van biet houdt… 😉 

Volgend jaar doe ik het anders!

Volgend jaar ga ik de bieten dus wel voorzaaien en uitplanten. Ook wil ik misschien in 2 etappes zaaien zodat ik niet in 1 keer zoveel te verwerken heb.
En en en….dit jaar wordt ons wijn-keldertje in ere hersteld door manlief en dan wil ik ook gaan experimenteren met het inkuilen van bieten. Bieten en ook aardappelen in zand leggen of stro en zo bewaren. Zó benieuwd!

Als ik me meer wil gaan toeleggen op het bewaren in potten (in plaats van een energie gebruikende vriezer) zal ik moeten investeren in een goede snelkookpan die tot 121 graden Celsius verhit. Dan is het botulisme gevaar*, mits je secuur werkt, nihil.
Wanneer je hetgeen uit de potten eerst minimaal 10 minuten goed doorkookt is het gevaar voor botulisme ook weg. Maar dit is niet met iedere groente lekker om te doen.
Botulisme gevaar komt alleen voor bij het inmaken van groente en vlees, bij fruit gelukkig niet!

* Ik ben géén expert en ik heb geen verstand van botulisme. Ik deel hier slechts de informatie die ik op internet heb gevonden! Onderzoek zelf en vorm je eigen mening.

Let's connect!

Volg Free by Nature op Instagram