Ik dacht het goed te doen...

Zo’n 8 jaar geleden ging ik mij steeds meer interesseren voor natuurlijke producten. En dan bedoel ik niet de producten in de supermarkt waar “bio” op staat maar écht producten “zonder meuk”. Dat betekent producten zonder ingrediënten die eigenlijk helemaal niet zo goed zijn voor ons lichaam en/of de natuur.  En waar mogelijk ga ik nog een stapje verder: zelf maken!

Sowieso houd ik niet van de meeste “luchtjes” van schoonmaak- en (af)wasmiddelen. Mijn neus is best heul goed en die nep-luchten worden niet zo gewaardeerd. 😉
De schoonmaakmiddelen afdeling in de supermarkt loop ik dus ook liever voorbij…juk!
Maar ook de Douglas in lopen is voor mij écht geen feestje! Haha… Gewoon Too Much Luchies.
Enige uitzondering: de kleding die mijn moeder heeft gewassen…mmm! Daar snuffel ik graag aan! 😊

Anyway…ik ging mijn eigen wasmiddel maken.

Over shampoo zonder meuk schreef ik al eerder (lees hier: Natuurlijke shampoo)
Voor wasmiddel ben ik grondig op zoek geweest op internet naar de mogelijkheden en goede ingrediënten. Maar ondanks dit grondige onderzoek een aantal jaren geleden, bleek ik tóch niet de juiste zeep te hebben gekozen. 🙁

Na mijn zoektocht op internet naar recepten én de ingrediënten kwam ik uit bij (natuurlijke) Marseille zeep.  Ik vond een webshop die dit ook nog in handige korreltjes verkoopt zodat ik geen zeepblok hoefde te raspen. Ideaal!
En zo maakte ik voor het eerst mijn eigen wasmiddel.

Ik gebruikte de fles van het vloeibare wasmiddel, van een litertje of 4, om het in te bewaren  en ik ging aan de slag met het recept. Het is vrij makkelijk hoor, het recept deel ik hieronder.

Nu was ik niet, zoals zovele, elke week meerdere wassen. Ik denk dat ik door zou kunnen als een “minimal” kleding-wasser. Zoals mijn man altijd zegt: “Kleding slijt het hardst in de wasmachine!”. Dus ik heb dan ook járen gedaan met deze korrels. Van 1 kilo zeepkorrels maak je zo’n 62 liter wasmiddel. Dat is best heel veel. En ik wist toen nog niet wat ik nu wel weet…

Ik denk dat ik er een jaartje later achter kwam…
Dat, ondanks mijn goede onderzoek op internet…ik tóch niet de goede zeep had gekozen! Zegt Palmolie je iets?
Marseille zeep: de authentieke Marseille zeep is een 100% natuurlijk product. (Waar!) Exclusief gemaakt uit plantaardige oliën zoals PALMOLIE ☹, Copraolie (van kokos) en olijfolie.

 

 

 

 

Waarom wil ik geen palmolie in mijn producten?

Om palmolie te “winnen” wordt regenwoud gekapt. Naar het schijnt 169 bomen per seconde…

Bossen en bomen hebben een belangrijke functie voor ieder levend wezen op aarde dat zuurstof gebruikt. Zij zetten CO2 om in zuurstof. Daarnaast helpen bossen (regenwoud) ook bij afkoeling van de aarde.

Door dit rigoureuze kappen verdwijnt het leefgebied van de inwoners van het regenwoud. Dit betreft zowel de mensen alsook de dieren.
Ik ben dus geen voorstander van palmolie. (understatement!) Maar helaas zit het in héél veel producten zonder dat wij ons daar (meestal) bewust van zijn.
Zo zit het ook in koekjes, shampoo en chocopasta bijvoorbeeld.

Mensen maar ook heel veel dieren raken hun leefgebied kwijt door dat het regenwoud gekapt word. Er zijn zelfs een heel aantal dieren die met uitsterven bedreigd worden.

Zoals een aantal soorten tijgers (Sumatraanse – en de Maleise tijger), olifanten (Sumatraanse – en de Borneo dwerg olifant) en orang-oetans (Sumatraanse – en Borneose orang-oetan). Maar ook de neusaap, withandgibbon, borneogoudkat, platkopkat en de Indische tapir. Om er maar even een stuk of 11 op te noemen… 🙁

Dus je begrijpt dat ik niet meer “so amused” was met mijn Marseille zeep. Weggooien was ook geen optie, dat zou helemaal het toppunt van verkwisting zijn en dus heb ik het opgemaakt.
Een paar weken geleden maakte ik mijn laatste 4 liter fles wasmiddel met palmolie…
Ik moest op zoek naar een andere zeep! Heel toevallig was mijn vriendin op dat moment óók bezig met zeepjes bestellen en zo vertelde ik haar dat ik op zoek was naar zeep voor wasmiddel. Op dat moment was zij nog niet op de hoogte van de palmolie in Marseille zeep…nu wel! 😊

Ik heb nog ruim 3 liter mét palmolie maar daarna….ga ik gauw aan de slag met zelfgemaakt wasmiddel dat wél 100% natuurlijk en goed is.

Gelukkig zijn er meerdere goede natuurlijke en niet natuur-belastende opties voor wasmiddel. Zoals bijvoorbeeld wasnoten, Castille zeep en Aleppo zeep. En als je veel klimop in je tuin hebt…kun je daar óók wasmiddel mee maken. Daar ga ik je binnenkort ook meer over vertellen.

Mijn volgende batch wasmiddel zal gemaakt worden van (zelf geraspte) Aleppo zeep. Dit is een bijzonder veelzijdige zeep! Ik heb er ook mijn tanden al mee gepoetst! Wat?? Jep!
Over Aleppo zal ik nog een aparte blog schrijven…dat verdient deze zeep!

Recept wasmiddel

Nodig voor 4 liter wasmiddel
64 gram natuurlijke (palmolie vrije!) zeep
4 liter water
80 druppels etherische olie (optioneel)
voor wit wasmiddel: per liter 10 gram soda

weegschaal
pan
lepel
1 of 2 potten (of de oude wasmiddel fles)
trechter

Werkwijze:

 • weeg de gewenste hoeveelheid (geraspte) zeep af
 • kook 1 liter water 
 • doe de geraspte zeep in de pan erbij en roer door tot alle zeep is opgelost
 • voeg de rest van het water (heet) toe en roer goed door

  Wil je ook wit wasmiddel maken? Doe dan de helft in een andere pan en voeg daar de soda aan toe. (10 gram per liter) Roer door tot dat de soda is opgelost.
  Zelf heb ik weinig witte was daarom maak ik niet een aparte fles wit wasmiddel maar voeg ik op dat moment wat soda en ook citroenzuur toe in het wasmiddelbakje.

 • laat het wasmiddel helemaal afkoelen het wordt dan dikker dikker*
 • optioneel:  etherische olie er door roeren
 • roer de afgekoelde massa nog een keer goed door en giet het via een trechter in de potten of flessen

*Bij zepen zonder palmolie is het mogelijk dat het wasmiddel dunner blijft. Houdt er wel rekening mee dat het pas dikker wordt als het afkoelt.

Ik heb de hoeveelheid etherische olie in het recept aangepast naar aanleiding van recepten op het internet.
De eerste keer deed ik er, volgens het recept, 48 druppels in voor een “lekker luchtje”. Daar rook ik helemaal niks meer van in de schone was en doe ik dat dus niet meer. Nu doe ik af en toe, wanneer ik een luchtje wil, een paar druppels in het wasmiddelbakje erbij.  

Deze verhouding (16 gram zeep per liter water) was met de Marseille zeep goed. Het kwam wel redelijk precies omdat het wasmiddel anders te dik werd. Met zepen zonder palmolie kan dit anders zijn.

Is het wasmiddel erg dik schud de fles dan voor gebruik om deze weer wat meer vloeibaar te maken.
Gebruik ongeveer 100-120 ml per wasbeurt. In het wasmiddelbakje of met een bolletje tussen de was.

Het kan dus zo zijn dat wanneer je zeep zonder palmolie gebruikt het wasmiddel dunner blijft! Dat moet ik zelf ook nog gaan ervaren. Als ik het weet…laat ik het hier ook weten.

Bronnen:

https://milieudefensie.nl/actueel/producten-met-palmolie
https://milieudefensie.nl/red-het-regenwoud/veelgestelde-vragen-over-ontbossing-en-palmolie
https://pcbomen.nl/2016/10/26/is-het-amazone-regenwoud-de-longen-van-de-wereld

 

Plant een boom

 

Let's connect!

Volg Free by Nature op Instagram